my lil one inside me is growing =)

pregnancy week by week

Friday, 4 March 2011

.; my first antenatal check up :.

i did my first antenatal check up on jan 19, 2011 kat klinik kesihatan presint 9...dekat saje dengan rumah...

sampai dalam kul 10, daftar kat kaunter khas untuk ibu mengandung n kanak2..so tak payahlah tunggu kat open counter yang sentiasa penuh itu..
pas nombor saya dipanggil tu, nurse tanya la ni first child ke?a'ah...insya Allah...lalu nurse yang baik hati itu telah menerangkan apa yang perlu dilakukan sambil mengeluarkan buku warna merah (ibu2 mengandung yang wat check up kat klinik kerajaan akan tau la buku wajib colour merah ni)..dan isi a few important details..lepas tu nurse bagi bekas penutup kuning (untuk isi urine). perkara2 yang perlu dilakukan dalam first antenatal check up adalah....

1) amek urine...utk test glucose (yg ni every month pon kene wat..kene bw bekas tutup kuning tu)
2) amek darah for hiv, hep b and other necessary tests la...
3) check gigi ( yeay!gigi saya mendapat pujian bersih...n doc soh keep the way i brush my teeth)
4) timbang berat (berat badan kurang 45....) n nurse check perut n badan to make sure everything is ok
5) scan (but i didin't do it for this first time sebab kene rush balik skolah...sedih giler kot)

lama sangat2 kot nak tunggu sume settle..siap kene dtg after two...tp tak pergi...so next check up baru scan...tak sabar!

nak tau tak...before pregnant adalah tidak suka minum susu...anlene pon main ngelat2...tapi demi baby ku sayang...saya minum susu anmum tp yang coklat la..tak llau kot warna putih...huhu..
dan juga tak lalu kalau minum air masak banyak sangat...mesti nak muntah...so, gi sekolah kene bawa air oren or air kosong tapi campur madu...so that ada rasa...hehehe...macam2 kan org mengandung ni....


dan masa mengandung ni sangat suka makan tomato..sangat!hari2 mesti nak makan tomato...lame dah tak wat perangai ni...dulu masa kecik2 sangat suka..pastu tak makan sangat...sekarang ni...dah mula balik...hehehe...terbaik wok!

2 comments:

  1. post la pic tcher..nk tgk mke tcher pregnant..
    hehe..msti chubby :p

    ReplyDelete